Skip to content

Епископ Јустин: Преподобна Марија Египћанка нас и данас учи покајању

У пету недељу Великог поста, када прослављамо Преподобну мати Марију Египатску, 2. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Краљеву. Саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковић) и братство храма. Певницу је водио протопсалт Иван Трајковић, док је хор наступао под диригентском палицом проф. Драгане Манојловић.

Владика је у складу са данашњим Јеванђељем и празником, беседио о важности Свете тајне покајања и исповести: ,,Свети Климент назива ову Свету тајну другим крштењем, јер сваки пут када јој приступамо ми обнављамо дар који нам је дат на крштењу. Човек не може да живи а да не греши, и Господ то врло добро зна, те нам је оставио ову Свету тајну да се кроз њу усавршавамо. Најбољи пример за то нам оставља Преподобна мати Марија Египатска, чије би житије требало прочитати у целини.“

У наставку Свете Архијерејске Литургије, уследило је причешћивање Светим Телом и Крвљу Христовом, којима је приступио велики број верног народа, а нарочито деце. 

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.         

Вероучитељ Филип Зеленовић