Skip to content

Слава Светосавског храма у Краљеву и концерт хора

Евхаристијским  сабрањем у Светосавском храму у Краљеву, поводом храмовне славе, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин у среду 10. маја 2023. године, на празник спаљивања моштију Светог Саве на Врачару.

Епископу су саслуживали архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО-а, игуман Манастира Вујан и секретар Епископа архимандрит Сава (Илић), Архијерејски заменик Епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић, Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић и многобројно свештенство Епархије жичке. У молитвеном светосавском духу сабрао се верни народ Краљева и околине славећи свога заштитника, највећег српског светитеља и просветитеља.
Након прочитаног јеванђељског одељка, по благослову Епископа присутнима се обратио архимандрит Сава честитајући славу братству храма и литургијској заједници, а затим и беседио о данашњем празнику:
– Ево данас славимо заштитника овога светога храма, заштитника овога народа – Светог Саву чија је важност у свим временима непоколебљиво чувана у овом народу. Нема тих речи и човек не може да их створи, да се похвали величина једног Светитеља. Свети Сава је од Цркве Свете препоручен као што је пророке узводио сам Бог у старом Завету, тако је црква препоручила дело и лик Светог Саве да роду српскоме буде у сва времена и свим епохама светионик, оријентир, правац који ће држати овај народ. Његова величина и његова заслуга и данас живи и дан који прослављамо је сећање на спаљивање његових Светих моштију на Врачару.

У наставку беседе нагласио је:

-Ако се удаљавамо од Светога Саве који је из нашег рода, ове крви и овог колена, удаљавамо се и од Христа. Јер он је довео и донео Христа у сваку српску кућу. Ако видимо да и данас род српски бива шибан и са једне и са друге стране, то значи да нам много више треба и Светога Саве и Христа.
Певницу је предводио протопсалт Иван Трајковић, са браћом Рафаилом и Ангелосом из Грчке, хор овога храма, под диригентском палицом проф. Драганом Манојловић.

Након причешћа многобројног народа Светим Тајнама Христовом, уследило је благосиљање славских дарова. На крају Свете Литургије верном народу беседом се обратио Преосвећени Епископ Јустин, говорећи о значају овог Светог празника. Литургијско славље настављено је у порти и сали парохијског дома заједничарећи у трпези љубави.

Извор: https://eparhija-zicka.rs/