Skip to content

Торжествена прослава славе Храма Светог Саве  у Краљеву

У данима радости Христовог Васкрсења, литургијска заједница Светосавског храма прославила је своју славу празник Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин уз саслужење игумана студеничког архимандрита Тихона (Ракићевића), секретара ЕУО-а архимандрита Дамјана (Цветковића), епископовог секретара архимандрита Саве (Илића), архијерејског заменика протојереја-ставрофора Љубинка Костића, настојатеља Манастира Раче протосинђела Германа (Авакумовића), настојатеља Манастира Згодачице протосинђела Стефана (Ћировића), протојерејâ Ивана Радовановића, Драгана Глигића, Мирољуба Попадића и Божа Главоњића, јерејâ Ненада Ивановића и Саве Величковића, новорукоположеног јереја Дарка Глукчевића, као и братства овог храма.

Храмовну славу увеличало је рукоположење у чин свештеника ђакона пожешког Дарка Глукчевића. Благољепију Свете Евхаристије допринели су хор овог храма и византијска певница. Међу верним народом били су и начелник рашког округа г. Стефан Аџић, заменик градоначелника Краљева г. Милош Милишић, представници војске, полиције, жандармерије, као и градских јавних установа.

Преосвећени Владика се у беседи осврнуо на период Васкршњег поста и прославе Васкрсења Господа Исуса Христа у светлу нашег доживљаја и односа са Богом. Говорио је о најзначајнијој заповести о љубави, из које произилазе све друге заповести. Своју богонадахнуту беседу Владика Јустин је завршио молитвеним речима призива Светог Саве и осталих светитеља Божијих да нам помогну да останемо на путу спасења.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Након канона Евхаристије и причешћивања Светим Тајнама Христовим, принесени су и освећени славски колач и жито. Старешина храма протојереј Дејан Марковић је заблагодарио Господу и Преосвећеном Владики на труду који улаже у овај храм и његове парохијане, а затим је све присутне позвао на трпезу љубави која је припремљена у парохијском дому.

Дипл. теолог Душан Дуњић